luni, 24 ianuarie 2011

Economia României, mai libera decât cea a Frantei

analiza-economica

Economia României este libera în proportie de 64,7, ceea ce o plaseaza pe locul 63 din 183 de state în clasamentul celor mai libere economii din lume, potrivit concluziilor unui raport dat publicitatii miercuri de Heritage Foundation, o reputata organizatie de analiza economica din Washington, citata de Agerpres.

Potrivit Index of Economic Freedom pe 2011, scorul României s-a îmbunatatit cu 0,5 comparativ cu editia precedenta. Desi este depasita de tari precum Bulgaria, locul 60, Ungaria, locul 51, Slovacia, locul 37, si Cehia, locul 28, România se situeaza totusi în fata Frantei, locul 64, Slovenia, locul 66, Turcia, locul 67, Polonia, locul 68, si Portugalia, locul 69. Astfel, România se claseaza pe locul 27 din cele 43 de state din regiunea Europei, iar scorul sau total este mai mare decât media globala.

Si în acest an Hong Kong se situeaza pe prima pozitie, pentru al 17-lea an consecutiv, cu un scor de 89,7, mult peste media globala de 59,7. Urmeaza în ordine, Singapore, Australia, Noua Zeelanda, Elvetia, Canada, Irlanda, Danemarca, SUA si Bahrein. Pe ultimele locuri ale clasamentului se situeaza Coreea de Nord, locul 179, cu un scor de 1,0, în timp ce Afganistanul, Irakul, Liechtenstein si Sudanul nu au primit un calificativ.

La elaborarea acestui clasament, Heritage Foundation a luat în calcul o lista de 10 criterii precum interventia statului în economie, dreptul de proprietate, politica fiscala, gradul de coruptie, libertatea muncii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu